Eksjö stadslopp 2021 inställt även i år.

Publicerad 2021-03-25 09:01
Vi bedömer att Corona-läget inte kommer att göra arrangemanget möjligt.

Som ni kan se i dagens SmT blir det inget stadslopp i år heller. Med runt 4.500 personer involverade, (startande, medföljande, funktionärer, och åskådare) ser vi ingen möjlighet.

Men vi undersöker möjligheten till ett alternativ, till första fredagen i augusti för en Corona-anpassad tävling på annan plats med heatindelning. En variant som diskuteras är typ Hunsnäsen runt.

Det kommer mera information längre fram.

/Jan Rudolfsson

Nedan finns kopia av tidningens text, från idag:

Sista fredagen i maj är ett klassiskt datum för många med anknytning till Eksjö. Det är då den populära löpartävlingen Eksjö Stadslopp alltid avgörs längs stadens gator och torg.

Men i år går loppet samma dystra öde till mötes som i fjol. På grund av pandemin tvingas arrangörerna ställa in även årets upplaga.

– Nej det går inte, det blir inget i år heller. Vi räknade på att 2019 var det omkring 4000–4500 personer samlade i samband med loppet med löpare, funktionärer och åskådare. Det finns inget som tyder på att det skulle gå att genomföra ett sådant arrangemang med 4500 åskådare i slutet på maj, säger tävlingsledaren Jan Rudolfsson.

Istället får arrangörerna i Eksjö Södra IK ta sikte på 27 maj 2022. Att byta tävlingsdatum eller att på något sätt anpassa Eksjö Stadslopp efter rådande restriktioner är inget som har varit aktuellt.

– Nej det är uteslutet. Eksjö Stadslopp för mig är start i vildparken, att man springer Norra Storgatan upp och har målgången på torget. Det går inte att corona-anpassa det. Skulle man dra ut det på Ränneslätt eller i skogen så tappar det ju lite vitsen. Stadsloppet ska ju vara en fest också, säger Rudolfsson.

Ett inställt Eksjö Stadslopp behöver dock inte betyda att det inte blir några löpartävlingar i Eksjö under 2021.

Eksjö Södra har ett nytt projekt i startgroparna som de hoppas på under sensommaren.

– Vi håller på och tittar lite på ett reservalternativ istället. Ett helt annat lopp som vi kan köra i augusti. Det blir inte ett stadslopp utan Hunsnäsen runt i så fall, säger Rudolfsson.

Om idén blir till verklighet är planen att genomföra loppet den första fredagen i augusti.

– Där finns det lite mer möjligheter att göra det corona-anpassat. Starten och målet behöver inte vara på exakt samma ställe. Man skulle kunna sprida ut det lite mer och köra i olika startgrupper, säger Rudolfsson.

Tänkbara platser för start och mål skulle kunna vara Sjöängen, Prästängen eller Vattenledningsparken.

– Vi har varit och tittat och rekat lite. Vi får väl sätta igång mer med det strax efter vi har fattat det här beslutet, säger Rudolfsson.

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub